Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Мащерка /Thymus "citriodorus-Doone Valley"/

Назад


ОПИСАНИЕ: Родината на Мащерката е Западното Средиземноморие. Тя е многогодишно,зимоустойчиво и вечнозелено храстче. Цветът и листата й варират в зависимост от сорта. Използва се надземната част, най-вече стръковете-пресни или сушени. Изсушените листа са по ароматни от пресните.  Може да берете младите листа и стъбла на Мащерката през лятото по време на цъфтежа/юни-септември/,защото тогава е най-силно ароматна.Вкусовите качества са най-различни. Височината и достига 10-30см.Растението ухае много приятно дори само при леко докосване.Затова тя е идеална като ароматно растение на входа или на терасата на дома.
ОТГЛЕЖДАНЕ:  Като цяло Мащерката е доста устойчиво храстче,но все пак изисква леко песъчлива почва на слънчево, но защитено от вятър място. Тъй като тя понася сушата доста добре, трябва да се полива по-рядко. Растението има страхотен декоративен ефект,което му позволява да бъде засаждано и на алпинеуми,скални кътове
ПРИЛОЖЕНИЕ КАТО ПОДПРАВКА: Мащерката се използва за подправяне на меса, супи и яхнии. Тя е използвана във френската кухня, където е важна съставка.Желателна  е употребата й при мазни блюда, ястия от зеле и картофи.Също така тя е изключително подходяща за дивечово и печено месо. Подходяща е за супи, салати, сосове както за маринати за месо и риба. Подхожда за пълнежи на пиле, кокошка, агне, заек, и като съставка на шарена сол. Комбинира се добре с лук,черен и червен пипер,дафинов лист,хвойна и босилек.
ПРИЛОЖЕНИЕ КАТО БИЛКА: За лечебни цели се използват  предимно изсушените и? цветове. Притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, болкоуспокояващо действие. Като билка се приема чай от Мащерка против кашлица и болки в стомаха. Мащерката помага при анемия, като неутрализира отрицателните енергии, а от друга страна стимулира образуването на кръвта.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ: При готвене мащерката трябва да се слага рано, за да има време да отдели етеричните си масла.Също така нейният силен аромат предпазва растенията около нея от вредители.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova