Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Салвия-Градински чай / Salvia "officinalis-Bicolor"/

Назад


ОПИСАНИЕ: Родината на Салвията или както всички го познават Градинския чай е Средиземноморието. Лековитата билка и подправка,е позната още от древността. През XVI век растението е било обявено за царица на лечебните растения.Градинския чай е вечно зелен полухраст с вдървенени клонки, достигащ на височина 30-60см. Растението има също  и декоративен ефект със сребристата си листна маса и ефектен цъфтеж. За декоративни цели се използват най-често пъстролистните сортове на Салвията, макар че и основният вид не е за пренебрегване.
ОТГЛЕЖДАНЕ: Растението е устойчиво на суша, не е взискателно към почвата, стига да е добре пропусклива, понася добре директна светлина, сянка или полусянка. Честото поливане, задържащата влага почва, както и прекомерното торене могат да и навредят, особено през зимата. Салвията е напълно зимоустойчива, може частично да и опадат листата, но обикновено се възстановява.За да избегнете повреди от зимния студ, може леко да я прикриете с клонки в късната есен. При резитби и оформяне на храста не го правете много ниско - изрязвайте до 1/3 от височината.
ПРИЛОЖЕНИЕ КАТО ПОДПРАВКА:  За препоръчване е да оберете младите стъбла по време на вегетация(юни-август). Използва се надземната част, най-вече стръковете-пресни или сушени.Употребявайте я пестеливо,защото има много натрапчив мирис. Листата на Салвията са подходящи за подправяне на  салати, за ястия от риба, месо, сирене и млечни продукти. Месарите я използват като важна подправка при направата на наденици . Много подходяща за агнешко, за овче, за дивечово  и за птиче месо.Има възбуждащогорчив вкус и много добре върви към варива и тлъсти меса.Няколко нарязани пресни листа  върху доматената салата и придават италиански привкус.
ПРИЛОЖЕНИЕ КАТО БИЛКА: Всъщност лечебните и качества я правят все по-популярна у нас. Салвията се ползва при инфекции и възпаление на устната кухина и дихателните пътища (ангина, стоматит, белодробни възпаления), при жлъчни и чернодробни заболявания и др. Сдъвкването на няколко листа от салвия на ден помага при проблеми с венците. Чаят от салвия, освен полезна, е и много приятна и тонизираща напитка.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ: Листата на Градинския чай могат да се берат по всяко време,,но са особено ароматни през май,преди цъфтежа на рестението.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova