Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Розмарин /Rosmarinus "officinalis blue rain"/

Назад


Бакопа

ОПИСАНИЕ: Произхождащ от Средиземноморието, Розмаринът е доста важна кулинарна съставка в региона. В див вид расте по цялото Средиземноморие, Черноморието и по-специално в Кипър. Градинският чай е вечнозелен гъсто разклонен храст. Расте в различни форми, от изправен, до пълзящ. Изправените форми достигат 1,5 м на височина, рядко до 2 м.Пълзящите форми са доста по-ниски - 30-40 см. Розмаринът е бавнорастящ храст.Той има тръпчив,неповторим вкус и  лек аромат на борови дървета.Цъфти през май-юни със светлосини събрани в гроздчета цветове.
ОТГЛЕЖДАНЕ: Розмаринът расте и развива своя аромат само на огряно от слънцето светло място. Зимоустойчив е в Южна България и по Черноморието. В Северна България мръзне, обикновено частично и после се възстановява. Стелещите се форми са по-зимоустойчиви от изправените. Реагира изключително чувствително на кисела и преовлажнена почва. За предпочитанее да се отглежда на южно изложение. Не се нуждае от високо почвено плодородие, даже напротив - отглеждането на по-бедна и суха почва го прави по-устойчив на студа, тъй като не дава голям прираст и успява да вдървенее за зимата. Много устойчив е на вредители.
ПРИЛОЖЕНИЕ КАТО ПОДПРАВКА:  Листата  и клонките на Розмарина могат да се берат през цялата година. Те също така запазват качествата си и в изсушен вид. В кулинарията се прилага главно в ястия от риба и дивеч. Може да се комбинира в маринати с  черен пипер, хвойна, лук, чесън. Често изсушените листа се използват вместо дафинов лист. И се препоръчват за ястия от тлъсто месо, за говеждо и телешко печено.Придава приятен вкус на сирената , картофите, спагетите и макароните.
ПРИЛОЖЕНИЕ КАТО БИЛКА: Използва се за масажи, бани, инхалации и компреси при физическа и умствена умора, при нарушение на функциите на нервната система.Розмаринът има лечебно действие при ниско кръвно налягане,нервни разстройства,чувство за напрегнатост.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ: Той подтиска миризмата на по-нежните подправки / естрагон, магданоз, босилек / и за това не бива да се поставя в ястия с тях. Ако отглеждате Розмарин в саксия,листата му трябва да се обливат от време на време с вода.Прахът и замърсяванията са вредни за него.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova