Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Puгaн /Origanum "vulgare Gold"/

Назад


ОПИСАНИЕ: Родината на Ригана е  Азия, но в наши дни се отглежда в цяла Европа. Ригана е  многогодишно, тревисто, силно разклоненно, вечнозелено растение. Достига височина  около 50-60см.Цялото растение има приятен аромат и много слабо стипчив и горчив вкус, подобно на чубрицата. Цветът и листата му варират в зависимост от сорта от тъмно-зелен до светло-жълт. Използва се надземната част, най-вече стръковете-пресни или сушени.Може да берете младите листа и стъбла на Ригана по всяко време,но те са особено ароматни и пикантни по време на цъфтеж(от юли до септември)
ОТГЛЕЖДАНЕ: На слънчевo или полусянка, Почвата трябва да бъде суха и добре дренирана. Риганът е напълно зимоустойчиво растение.През есента се изрязват старите и изсъхнали клони до основи,това стимулира разтежа през пролетта.Тъй като се разпространява изключително  бързо,при засаждане използвайте място с достъчно голям диаметър(около 30см).
ПРИЛОЖЕНИЕ КАТО ПОДПРАВКА:  Риганът е класическата подправка за пица.Много използван е в италианската и френската  кухня при приготвяне на сосове за пици, лазаня, спагети.В българската традиционна кухня риган се слага почти на всичко- зеленчукови и гъбени  супи,рибни ястия,печени меса и др.В прясно състояние Риганът е изключително подходящ за салата от домати и различни видове дресинги.
ПРИЛОЖЕНИЕ КАТО БИЛКА: Поради съдържанието на етерично масло риганът притежава антисептично, отхрачващо,и успокояващо нервната система действие. Стимулира секрецията на потните, храносмилателните и бронхиални жлези. Поради успокояващото му действие намира приложение още при нервна възбуда, безсъние, главоболие.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ: Риганът развива своя аромат  едва при нагряване или готвене.Също така трябва да се добавя малко преди да е готово ястието.Тъй като вкусът му е интензивен,трябва да се използва много пестеливо. Ако добавите клонка Риган в бутилка с оцет или зехтин,той ще придобие изтънчен аромат.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova