Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Мента /Mentha "piperita "/

Назад


Бакопа

ОПИСАНИЕ: Ментата е доста издържливо зимоустойчиво растение,което  е използвано в Англия още през XVIIв. като чай. Днес ментата е култивирана в цяла Европа. Растението може да се отглежда като декоративно  в отделни сандъци или кашпи. Цветовете са медоносни и много посещавани от пчелите. Височината и достига 60-80см.Цветът и листата му варират в зависимост от сорта.Цветовете се появяват през лятото(юли-август) Използва се надземната част, най-вече стръковете-пресни или сушени.За предепочитане е листата да се събират преди цъфтежа,понеже тогава растението е най-ароматно.
ОТГЛЕЖДАНЕ: Ментата обича влажни,леки хумосни почви и място на полусянка или слънце.Ментата расте доста бързо,затова трябва да се внимава къде ще бъде насадена,защото растението можа да измести съседни видове. Диаметърът на който ще се разпростре е около 30-40см.Подходящо място за засаждане е самостоятелно сандъче в което Ментата може да се разпростира свободно  и няма да пречи на останалитте растения.
ПРИЛОЖЕНИЕ КАТО ПОДПРАВКА: Ботанистите казват,че има около 40 вида мента.В кулинарията се използват около десетина вида. Mentha spicata (зелената или сладка мента)се използва най-вече в сосове,салати,пресни зеленчуци,в средиземноморската кухня заради пролетния си аромат.- Mentha piperata (лютивата мента)разгръща своя аромат в алкохола, ликьорите, сиропите, шоколада, бонбоните,както и в дъвките и пастите за зъби.Хората,които обичат вкуса на ментата,могат да използват разновидностите в прясно състояние,изсушена или замразена.Тя се употребява самостоятелно или в съчетание с други подправки. Фино накълцани листа от мента се прибавят към зелена салата, извара , гъби , спанак. Ментата се съчетава стахотно с: грах,пресни зеленчуци,домати,краставици а също така и агнешко месо, заек, телешко, плънки за месо или зеленчуци,с морски дарове, риба, яйца, прясно овче сирене,кисело мляко и разбира се,в плодови салати и конфитюри.
ПРИЛОЖЕНИЕ КАТО БИЛКА: Чаят от мента подобрява храносмилането, премахва гаденето, прилага се при астма. Има разхлаждащ ефект през лятото. С количеството билката не трябва и да се прекалява, защото може да раздразни стомаха.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova