Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Лавандула /Lavandula"grappenhall"/

Назад


Бакопа

Лавандула (Lavandula) е род растения от семейство Устноцветни. Името най-често се използва за видовете, отглеждани като билки или за украшение. Най-често се използва видът Lavandula angustifolia (старо наименование L. oficinalis). Други често използвани за украса видове са L. stoechas, L. dentata, L. multifida.

Родът включва едногодишни тревисти растения, полухрасти и малки храсти.
Лавандулата е известна като ароматично растение още от древността. Тя се използва широко и в народната медицина.

Широкото и? приложение сега е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете (0,8–1,5 %), което намира широка употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове и др.

Лавандуловия цвят е инсектицидно средство, най-вече за борба с дрешния молец и в цивилизования свят измести употребата на нафталин за битови нужди.

Лавандулата е ценно медоносно растение. От 1 дка пчелите набират 10–18 кг мед.

Лавандулата се използва и като подправка. Участва в известната смес от подправки ерб дьо прованс.

Лавандулата намира приложение и като противоерозионна култура, а намалените и? изисквания към почвата я правят подходяща за отглеждане на терени, на които не могат да се отглеждат основните полски култури.

Лавандулата произхожда от района на Средиземноморието. Като диворастящо растение тя се среща в Южна Франция, приморските Алпи, Източна Испания, Италия и Северна Африка.

С развитие на парфюмерийната промишленост ареалът на отглеждане се разширява, включвайки Балканските страни, страните на Черноморския басейн, САЩ, Великобритания, Австралия и др.

През 2012 г. България е най-големият производител на лавандула в света, наред с Франция. [1]

Най-качествено лавандулово масло се получава във Франция и Италия. Маслото, произведено в Испания и Португалия има влошен аромат, тъй като съдържа камфор.

Културата е внесена в България през 1907 г. и започва да се отглежда в Опитното поле по розата в Казанлък. До края на 80-те години тази култура се отглежда предимно в районите на Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Благоевград, а напоследък е по-широко застъпена в цялата страна. От 1 дка 4–5 годишно насаждение се произвежда 300–400 кг цвят, от които се получава 3–5 кг лавандулово масло. Българското лавандулово масло е сред ценените на международния пазар.

ОПИСАНИЕ: Лавандулата произхожда от района на Средиземноморието.  В Южна Франция растението се отглежда на големи полета и синият килим на цветята напоява всичко наоколо с неповторимия си аромат.Лавандулата  е етерично-маслено растение. Тя е многогодишно тревисто зимоустойчиво растение. На височна и ширина до достига до 60 см. Освен като  билка и подправка Лавандулата има и декоративен ефект  със сребристата си вечнозелена листна маса и обилен и ароматен летен цъфтеж. Също така е ценно медоносно растение. Цветът и листата и  варират в зависимост от сорта.Цветовете се появяват през юли-август и продължава около месец. Използва се надземната част, най-вече стръковете-пресни или сушени. За предепочитане е листата да се събират малко преди пълното разцъфтяване.
ОТГЛЕЖДАНЕ: На слънчево място, с лека и добре дренирана почва. Растението не понася преовлажняване. Невзискателната и устойчива на засушаване Лавандула почти няма изисквания към почвата.След прецъфтяване е добре да се изреже горната 1/3 от растението, за да се осигури разклоняване и обилен цъфтеж през следващата година.
ПРИЛОЖЕНИЕ КАТО ПОДПРАВКА Растението има силна, но приятна миризма с горчив-лют вкус. В кулинария има свои почитатели. Голяма популярност има в италианска, френска, испанска кухня. Използват се сушени и пресни листа. С тях се ароматизират задушеното месо, риба, зеленчуковите супи. С Лавандула се ароматизират вина, ликьори и безалкохолните питиета.В сосове задължително се ползва сушена лавандула. Лавандулата прекрасно се съчетава с копър, градински чай и мащерка.
ПРИЛОЖЕНИЕ КАТО БИЛКА: Ароматните цветове се използват под формата на чай при безсъние,нервна възбуда,мигрена,стомашно-чревни колики.Също така прибавена към водата за къпане Лавандулата стимулира кръвното налягане,отпуска и поддържа кожата В медицината се употребява като средство против спазми, за лекуване на дихателните органи.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ:  Може да засадите Лавандулата в алпинеуми, скални кътове, билкови градини, като ниски живи плетове, бордюри или прегради в градината. Красиво и ароматно растение, Лавандуловият цвят е инсектицидно средство, най-вече за борба с дрешния молец  и измести употребата на нафталин за битови нужди.

 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova