Header
Home About Us Services Stories News Contacts Zero

 

Catalogue

Гръцки Босилек /Basilicum/

Назад


ОПИСАНИЕ: Босилека произхожда от тропическите части на Азия и тихоокеанските острови, но в наши дни се отглежда в цяла Европа и САЩ. Босилекът е тревисто едногодишно или многогодишно растение в зависимост от сорта. Има разклонено стъбло,което достига височина от 15см до 60см.Цветът и листата му също варират в зависимост от сорта,от тъмно-виолетов до светло-зелен. Използва се надземната част, най-вече стръковете-пресни или сушени. Вкусовите качества почти не се различават.
ОТГЛЕЖДАНЕ: Растението предпочита слънчево, защитено от вятъра място и почва богата на хранителни вещества.През лятото се полива редовно,но бъдете внимателни,защото Босилекът не понася преовлажняване. За препоръчване е да оберете младите стъбла по време на вегетация(юли-септември)
ПРИЛОЖЕНИЕ КАТО ПОДПРАВКА: Това всъщност е основното му предназначение. Заради силния си и приятен аромат се използва в кухните на много народи. В Италия Босилекът е основна подправка. Босилекът има широко приложение и в българската кухня .Използва се както пресен , така и сушен. Листат се добавят  най-често към  салати,доматени сосове,месни и рибни ястия,придава пикантен аромат на картофени супи.  От него се приготвя прочутия италиански сос песто, също така Босилекът е задължителна подправка на италианската пица, спагети, лазаня и други тестени изделия.Ако смесим босилек,копър и тарос(естрагон) ще получим страхотна комбинация за сосове и салати.Изсушените семена от босилек могат да се смелят и да се използват в маринати,а също така могат да се добавят към печено на шиш месо.
ПРИЛОЖЕНИЕ КАТО БИЛКА: Босилекът регулира храносмилането, има ободряващо и освежаващо действие. Той е отлично болкоуспокояващо средство, особено при нервни разстройства, мигрени, ревматизъм, артрит, и мускулни болки, възбужда апетита, усилва сърдечната дейност, има и антисептично действие.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ: Ако искате да имате здрав и жизнен Босилек през цялата година,трябва да го събирате само при сухо и слънчево време.При лошо време растението може да реагира доста чувствително на това наранчване.За да се съхрани повече свежия вкус на босилека късайте го с ръце, а не режете с ножица. Можете да го съхраните пресен поне за 4 дена като потопите листата му във вода. Отлично средство срещу комарите. Саксия с босилек или китка закачена на прозореца за дълго ще прогони досадниците от къщата ви.


 

grass
     Всички права запазени © ЕВРИС ООД       1995 - 2013
Created by Rally Ivanova